25 Mart 2009 Çarşamba

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Yöremize ait olan bir hamur işi çeşitidir.Çocukluğumuzda misafirlik için gittiğimiz zaman muhakkak haşhaşlı çörek olurdu.Beş çaylarının baştacı idi.O zamanlarda haşhaşlar ayıklanır kavrulur ve büyük havanlarda dövülürdü.Bizde bu işi annannem yapardı.Yaşlılık olmazsa hala yapacak.Ben ise tanıdığım aktardan ev yapımı çekilmiş haşhaş diye alıyorum.Hiç bir zaman o eski annannemin evde yaptığı haşhaş gibi kokmuyor.Mis gibi kokusu (eskilerin sözü ile)yedi mahalle ötesinden gelirdi.Kendisi hazırlayan olsa da şimdi herşey biraz hazıra dönüşüyor sanki.Ne yapalım bizde elimizdeki olanlarla yetinelim diyorum.Hiç olmazsa bu güzel tatları çocuklarımıza aktaralım.Gününüzün güzel geçmesi dileğiyle.
Malzemeler:1 kg.un40 gr.yaşmayasu,tuz,1 kesme şeker1 su bardağı çekilmiş cevizHaşhaş Yapılışı:Ilık su içerisinde yaş maya eritilir.Şeker,tuz,un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir.Üzeri kapatılarak mayalanmaya bırakılır.Mayalanan hamurdan el içi kadar bezeler yapılır.Sıvıyağ yardımıyla bezeler yufka haline getirilir.Üzerine haşhaş,ceviz,sıvıyağ karışımından sürülerek rulo haline getirilir.İki ucundan ters yöne doğru çevrilerek burulur.Tepsiye sıra sıra dizilir.Üzerine yumurta sürülerek Tepside biraz mayalanması beklenir.200 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder