27 Mart 2009 Cuma

İster yoğurtlu isterseniz yoğurtsuz tercih edebileceğiniz çok güzel bir mantı çeşitidir.Çorum'da içi boş, kızartılarak hazırlanan, salçalı pişen sulu mantımız vardır.Özellikle ramazanlarda hazırlanır ve her akşam pişirilir.Kuru mantı daha özel zamanlarda, davetlerde yapılan bir çeşittir.Bükülmesi ve kızartılması biraz zaman almakla birlikte doyurucu bir ana yemek olabilmektedir.Bizde kızımın gelişi ile mantı yapma bahanesi ile biraraya geldik.Tepsinin bütün olarak fotoğrafını çekmeyi istemiştim.Ancak tabaktaki görüntüsünü alabildim.Bu arada mantının ustası olarak teyzemin ellerine sağlık diyorum.Denemenizi tavsiye ederim.Fırın tepsisi için:
Malzemeleri:1 kg unsu,tuzİçi için:250gr kıymaMaydanoztuz,k.biberKızartmak için:Tereyağı veya margarinÜzerine et suyu
Yapılışı:Un su tuz ile hamur yapılır.Normal mantı hamurundan biraz kalın olarak açılır.Çay bardağının ağzı ile yuvarlak kesilir.Bu yuvarlakların ortasına hazırlanan kıymalı içten az miktarda koyarak 6-7 kulak olarak bükülür.Margarinle yağlanmış olan tepsiye yanyana (kulakları alta gelecek şekilde)dizilir.Tamamen bittikten sonra üzerinede yağ sürdükten sonra ocak üzerinde şekli bozulmadan kızartılır.Ilıması beklenir.Diğer boş bir tepsiyi yağlayıp altı kızaran mantılar ters çevrilerek diğer yüzüde kızartılır.Tepside yapılmayacaksa teflon tavada da kızartılabilir.Bir tencereye yağ,etsuyu ve salça yapılır.Kızaran mantının üzerine bu sostan gezdirerek az sulu olarak 3-5 dakika pişirilir.Üzerine yoğurt,sarmısak ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder